aktuelno

Promocija publikacije i filma „FROM NOISE TO SOUND“ na Akademiji umetnosti u Novom Sadu!

U ponedeljak, 18. 11. 2019. U 13h u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u ulici Đure Jakšića 7 biće održana promocija filma i publikacije FROM NOISE TO SOUND na Akademiji umetnosti u Novom Sadu!

Na promociji će biti predstavljena publikacija „From Noise to Sound“ i prikazan kratak istoimeni film koji prate sam projekat i njegove aktivnosti. Ovom prezentacijom želimo da ukažemo na problem nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu na čemu se temelji sam projekat i time pokrenemo diskusiju važnih ključnih aktera u rešavanju ovog pitanja.

Na promociji učestvuju: Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti; Nikola Macura, docent (koordinator projekta); Dragana Garić Jovičić, kustoskinja istoričarka umetnosti i urednica knjige; Vojin Ivkov, reditelj kao i ostali učesnici na projektu.

Izložba-performans „From Noise to Sound“
1. juna u Novom Sadu!

Izložba-performans From Noise to Sound 1. juna u Novom Sadu! Završene zvučne instalacije biće predstavljene na izložbi / performansu From Noise to Sound u subotu, 1. juna u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 20.00. Specifično je da se same instalacije prave od vojnog otpada, a na njima zajedno rade vajarski tim profesora Nikole Macure koji uključuje i profesore svih partnerskih institucija, studente vajarstva, jednog naučnika, muzičare (izvođače), kompozitora, audio-vizuelne umetnike i mnoge druge. Na završnoj izložbi 1. juna, studenti-muzičari iz Novog Sada, Poznanja, Pečuja i Banske Bistrice izvodiće kompozicije posebno komponovane za ovu priliku ilustrujući na taj način jedno od rešenja kako se može odgovoriti na problem nedostatka savremene skulpture u gradu.

Ulaz na izložbu / performans je slobodan, stoga pozivamo sve zainteresovane da svojim prisustvnom uveličaju naš događaj!

*Napominjemo da je takođe predviđeno je i pretpremijerno izvođenje na instalacijama u nekoliko lokacija u centrugrada u tokom petka, 31. maja 2019. u popodnevnim časovima. Cilj ovih kratkih, izvođenja jeste stvaranje interakcije sa prolaznicima u gradu – ljudima koji “koriste” javni prostor kako bi privukli pažnju običnih građana na značaj umetnosti u javnom prostoru i uticaj koji savremena skulptura / instalacija može da ima na njihov svakodnevni život.

POZIVNICA

Radionica „From Noise to Sound”
od 27. do 31.maja 2019. U Novom Sadu!

Međunarodna radionica From Noise to Sound biće održana od 27. maja do 31. maja 2019. u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu (ugao ulica Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića).

Tema radionice je Savremena skulptura u Novom Sadu sagledana iz teorijskog i praktičnog ugla, interdisciplinarnog i međunarodnog je karaktera. Učesnici radionice su predstavnici svih partnera na projektu: Akademije umetnosti u Novom Sadu (Srbija), Fakulteta likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Banskoj Bistirici (Slovačka), Univerziteta umetnosti u Poznanju (Poljska) i Fakulteta muzičkih i vizuelnih umetnosti Univerziteta u Pečuju (Mađarska), a pored studenata, profesora sa ovih insititucija, umetnika, kulturnih delatnika iz različitih oblasti, vrata radionice će biti otvorena i za javnost.

Cilj radionice jeste analiza postojećeg stanja i delovanje u cilju rešavanja problema nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu, ali i podizanje svesti umetničke zajednice i građana o ovom problemu i stoga će jutarnji deo sesija ove radionice biti otvoren za javnost i medije. Drugi deo radionice je praktičnog karaktera sa ciljem da se ponudi potencijalno efektno rešenje ovog problema u vidu zvučnih instalacija na kojima će zajedno raditi svi parnteri iz nekoliko oblasti umetnosti. Ovaj deo radionice je zatvorenog tipa, a okupiće sve učesnike koji učestvuju u izradi instalacija: vajarske timove, kompozitora, fizičara, audiovizualne umetnike, majstore-zavarivače, muzičare-izvođače i mnoge druge.

Program radionice From Noise to Sound (otvorena za javnost):

  • Tema: Savremena skulpura u Novom Sadu
  • Radni jezik: engleski
  • Ponedeljak, 27.05.2019. (10 – 13h)
  • Utorak, 28.05.2019. (11 – 13h)
  • Sreda, 29.05.2019. (11 – 13h)
  • Četvrtak, 30.05.2019. (11 – 13h)
  • Petak, 31.05.2019. (11 – 13h)

Detaljnije informacije u programu.

Pojekat „From Noise to Sound“ predstavljen na Fakultetu muzičkih i vizuelnih umetnosti u Pečuju

Tokom posete Fakultetu muzičkih i vizuelnih umetnosti Univerziteta u Pečuju od 15-19. aprila 2019. godine, koordinator projekta, Profesor Nikola Macura prezentovao je prisutnim nastavnicima i studentima projekat From Noise to Sound. Svim prisutnima predstavljen je kompletan koncept projekta, aktivnosti i najavljeni su predstojeći događaji. Posebno je bilo reči o trenutnoj fazi projekta: izradi zvučnih instalacija, a zajedničkim radom i diskusijom došli smo do nekoliko novih kreativnih rešenja koje će biti prikazane na izložbi 1. juna 2019. u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.

Visegrad Fund Logo

This project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from internation Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe

visegradfund.org
From Noise to Sound

Projekat "From Noise to Sound" predstavlja inicijativu umetnika i studenata umetnosti ka problemskom razmišljanju i delovanju u cilju rešavanja problema nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu kroz zajednički rad studenata i profesora iz 4 zemlje (Srbija, Slovačka, Mađarska i Poljska).

Univerzitet u Novom Sadu
Akademija umetnosti

akademija.uns.ac.rs

Akademija Umetnosti
Banska Bistrica

aku.sk

Univerzitet Umetnosti
Poznan

uap.edu.pl

Univerzitet u Pečuju
Fakultet muzičkih i vizuelnih umetnosti u Pečuju

www.art.pte.hu